mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Ulcerul peptic si afectiuni conexe
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Ulcerul peptic si afectiuni conexe
» Sindromul zollinger-ellison (gastrinomul)

Ulcerul peptic si afectiuni conexe


Ulcerul peptic este o leziune mucoasa a stomacului sau duodenului in care acidul si pepsina joaca roluri patogenice majore. Formele principale ale ulcerului peptic sunt ulcerul duodenal (UD) si ulcerul gastric (UG), ambele fiind afectiuni cronice cauzate adesea de bacteria Helicobacter pylori. Helico-bacter pylori este, de asemenea, un factor de risc important pentru cancerul gastric si anumite tipuri de limfom gastric. Termenul de ulcer peptic, de asemenea, presupune ulcerele gastrice si ulcerele duodenale asociate cu stress-ul sau consumul de medicamente, cel mai adesea aspirina si alte antinflamatorii nesteroidiene (AINS). Si ulcerul asociat sindromului Zollinger-Ellison (SZE), determinat de tumori secretante de gastrina ale celulelor insulare pancreatice (gastrinoame), este, de asemenea, considerat o forma de ulcer peptic. Desi cunostintele actuale despre cauzele ulcerului peptic sunt incomplete, informatiile disponibile stabilesc rolul central al H. pylori si rolul necesar al acidului clorhidric si al pepsinei. Dezvoltarea ulcerului depinde de balanta dintre factorii agresivi (in principal secretia de pepsina si acid clorhidric) si factorii care realizeaza apararea sau rezistenta mucoasei fata de ulceratie. Ulcerul peptic apare atunci cand efectele corozive ale acidului si pepsinei depasesc efectele protectoare ale mecanismelor de aparare ale mucoasei gastroduodenale. in trecut, conceptele privind patogenia ulcerului peptic s-au concentrat asupra rolului acidului si pepsinei, dar observatii recente sugereaza ca multe dintre tulburarile secretiei acide gastrice inregistrate la pacienti cu ulcer peptic pot fi o consecinta directa a infectiei cu H. pylori. Fara indoiala intelegerea fiziologiei gastrice ramane de baza in explicarea patogeniei ulcerului.










Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor