mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Bolile pielii - transpiratia

Bolile pielii - transpiratia







in calitate ei de membrana cu o textura foarte complicata, pielea se bucura de, prilegii, dar este si expusa la maladii la fel de numeroase pe cat de complexe.


Cuprins:

Transpiraţia urât mirositoare a picioarelor

Sudoarea nesănătoasă


Transpiraţia urât mirositoare a picioarelor

sus sus
"Ah! ce fatalitate cu această sudoare a picioarelor, care de multă vreme şi mă urmăreşte peste tot!" Astfel exclamă multe persoane. "Ce înseamnă aşadar - se întreabă aceşti oameni - că atât de des, având picioarele reci, simt o furnicătură, o durere acuţită apoi acest miros?"


Da, este fatal, dar inevitabile sunt şi consecinţele ce decurg din oprirea transpiraţiei picioarelor. Cunosc un om care, pentru a îndepărta această sudoare, a fost sfătuit să-şi spele picioarele cu apă rece de mai multe ori pe zi. Rezultatul a fost că transpiraţia a diminuat cantitativ până la dispariţia ei completă. O boală supărătoare şi periculoasă a înlocuit însă dispariţia sudorii picioarelor. Se poate proceda oare alt fel? Cine vrea să scoată vulpea din bârlog, nu-i astupă vizuina. Păsărelele îl vor fluiera pe un astfel de vânător, iar iepurii îi vor da cu tifla!
Sudoarea picioarelor constă pur şi simplu în umorile putrede care infectează şi putrezesc pe jumătate vasele în care se află. Iată cauza acestui miros oribil care goneşte oamenii şi chiar animalele.
Ce se poate face? Dacă o haină a căzut în catran şi răspândeşte până departe un miros urât, nu veţi fi sfătuiţi s-o ştergeţi cu buretele din timp în timp. Dimpotrivă, veţi face o leşie tare, care s-o pătrundă dintr-o parte până în cealaltă şi care să elimine din haină substanţa persistentă.

In acelaşi mod, nu vă veţi apuca să trataţi sudoarea de la picioare decât expulzând de acolo, printr-o acţiune resorbantă şi eliminatoare, toate umorile patogene, indiferent cât de profund se vor fi înfiltrat ele. în plus, trebuie să vindecaţi şi să fortificaţi pielea şi vasele.
Cel mai bun si mai sigur tratament constă în înfăşurarea ambelor picioare în cârpe înmuiate în decoct de flori de fân sau de rămurele de pin. Aceste plante au
0 acţiune aseptizantă si reconfortantă, iar în plus ele atrag şi absorb elementele putrezite. Faceţi aplicaţia sus-amintită de 5-6 ori în 10 zile; apoi zilnic, timp de două săptămâni, o baie caldă de picioare (urcând până la pulpe şi durând 10 minute) cu alternativă triplă,1 urmată de fiecare dată de o spălare rece care să nu dureze mai mult de un minut. în cele din urmă va fi suficientă o compresă la picioare sau p baie de picioare (aşa cum tocmai au fost menţionate) pe săptămână. După ce dispare sudoarea, veţi face foarte bine dacă din timp în timp veţi merge în picioarele goale prin iarbă udă, vreme de un sfert de oră. Dacă nu puteţi, atunci seara înainte de a va duce la culcare, plimbaţi-vă cu paşi mari prin cameră în picioarele goale timp de câteva minute. Nu vă va veni să credeţi cum aerul răcoreşte, reconfortează şi căleşte picioarele eliberate de ciorapii de lână. Probatum est\\ Exerciţiul generează îndemânarea.

Sudoarea nesănătoasă

sus sus
Nu numai transpiraţia picioarelor ne provoacă neplăceri; întâlnim adesea şi o sudoare a trupului care este urât mirositoare. Un personaj de rang înalt transpira în aşa hal în fiecare noapte, încât uda salteaua, iar perna şi învelitoarea picurau: o cruce foarte greu de purtat, de care el se plângea în fiecare seară, când venea vremea să se culce.
La această mâhnire se adăuga şi un alt inconvenient, nu mai puţin supărător: în ciuda marii griji cu care se înfofolea, omul nostru nu se putea descotorosi toată iarna de guturai. Mirosul hainelor lui se simţea de departe. Desigur, o "infirmitate" tare incomodă! Şi apoi, câte reţete de la farmacie!
într-un asemenea caz nu trebuie să ne aşteptăm la o însănătoşire rapidă; nu poate fi vorba decât de o reabilitate progresivă a corpului epuizat de atâta transpiraţie, de o eliminare lentă a umorilor patogene. Bolnavul nu trebuie să se neliniştească. Cel din exemplul nostru a demonstrat de ce este în stare întrebuinţarea permanentă şi exactă a apei. Recompensa persistenţei sale a fost sănătatea perfectă.

"Această informaţie nu-mi este suficientă fiindcă, dacă m-aş găsi în această situaţie, n-aş şti ce să fac, ar zice vreunul din cititorii mei".
Foloseşte de trei ori pe săptămână halatul spaniol, îi voi răspunde*. Dacă ocupaţiile cotidiene nu-ţi permit acest lucru în timpul zilei, pune halatul în loc de cămaşa de noapte, timp de o oră şi jumătate - două ore. Spală-te de 2-3 ori pe săptămână sau, dacă ai insomnii aşa cum avea bolnavul nostru, de 2-3 ori în aceeaşi noapte, imediat după ce te dai jos din pat. Dacă eşti transpirat, spală-te cât mai energic, dar cât mai iute, culcă-te la loc degrabă fără să te usuci şi înveleşte-te bine. Ar fi preferabil, dacă se poate, să nu dormi într-o cameră neîncălzită. Ţine minte: cu halatul spaniol trebuie să începi aplicaţiile. După ce vei simţi acţiunea lui binefăcătoare, recunoştinţa te va obliga - şi aceasta numai în marele tău avantaj - să-1 îmbraci cel puţin o dată pe săptămână, de fiecare dată timp de o oră şi jumătate - două ore. Dacă vei adăuga o spălare generala pe săptămână, vei avea de câştigat şi din aceasta.
Cât se mai împotriveşte căţelul, cum se pune pe mârâit şi pe lătrat când urmează să-1 vâr în apă!
Aş putea menţiona un mare număr de persoane care, după ce au depăşit prejudecata conform căreia astfel de aplicaţii nu pot provoca decât rău, au devenit prietenii apei, după ce o trataseră drept duşman.

Am văzut cum mulţi astfel de eroi, care odinioară clănţăneau din dinţi la vederea apei, au devenit, totuşi, excelenţi înotători.
C. Transpiraţia abundentă. Sunt făpturi care transpiră cu uşurinţă si mult, care sunt ude din cap pâna-n picioare la cel mai mic efort şi care, în consecinţă, făcând abstracţie de slăbiciune şi de oboseală, sunt foarte expuse guturaiurilor, inflamaţiilor...


Un funcţionar a venit să mă caute într-o zi şi mi-a spus gemând că nu se simte bine, că suferea din pricina unei respiraţii îngreunate şi că medicii presupuneau că avea ficatul şi rinichii bolnavi. " Şi, culmea neorocirii, a adăugat el, nu suport nici un medicament şi vărs fiecare linguriţă de leacuri pe care am înghiţit-o"."Vrei să spui culmea fericirii, i-am răspuns acestui pacient ale cărui haine miroseau îngrozitor de la distanţă. Nu-i aşa că eşti jilav dimineaţa când te trezeşti şi că transpiri mult mergând?" "Ba da, de unde ştiţi?" a replicat el întru totul uimit. In loc să-i satisfac curiozitatea, l-am sfătuit să umple cu apă o cadă, astfel ca, ajuns acasă lac de sudoare, să se poată dezbrăca repede şi să se aşeze în apă până la nivelul epigastrului, spălându-şi iute şi ferm partea superioară a corpului. Toată operaţia nu trebuie să dureze decât un minut. "Apoi, i-am spus, ieşi din apă, îmbracă-te imediat fără să te usuci şi plimbă-te prin cameră timp de un sfert de oră".

"Cum? a strigat funcţionarul. Vă bateţi joc de mine, părinte. Doamne păzeşte să fac aşa ceva! Asta mi-ar provoca în mod sigur un atac de apoplexie! De câte ori n-am fost prevenit să mă feresc de cea mai neînsemnată răceală sau de umezeală, şi uite că dumneavostră vreţi să mă faceţi să intru într-o cadă plină cu apă rece! Nu-i asta bătaie de joc?"
Am rămas calm, dar am avut nevoie de toată elocinţa pentru a-1 convinge că procedeul meu este nevătămător. I-am spus, printre altele: "Când ajungi acasă ud leoarcă, în aşa fel încât lichidul sărat îţi curge pe frunte şi pe faţă iar degetele ţi se lipesc unele de altele, te temi să te speli pe mâini şi pe faţă?" "O, nu, aşa fac de fiecare dată!" "Ai avut vreodată chiar şi cel mai neînsemnat inconvenient din această cauză?" El a reflectat un moment, fără îndoială temându-se de concluzia pe care urma s-o trag, şi a rostit un nu categoric. "Ei bine, am continuat eu, fă o dată, măcar o singură dată, această binefacere întregului corp transpirat". Un moment de tăcere şi mi-a promis. După cincisprezece zile, l-am întâlnit din nou. "A, ia te uită, mai trăieşti? Cum te simţi?" "Vă sunt foarte recunoscător, părinte. Orice teamă a dispărut. Ce bine îmi face această aplicaţie! Cât de des pot s-o repet?"

Da, i-a făcut într-adevăr bine: toate impurităţile din organism au fost îndepărtate puţin câte puţin. El mai trăieşte încă, şi se apropie de optzeci de ani. Dacă toate persoanele cărora le-am dat acelaşi sfat atât de binevoitor ar fi fost la fel de acultătoare - destul de des mi s-a râs, vai! în nas - ar fi scăpat de multe suferinţe şi ar fi trăit poate şi astăzi. Conservarea unei construcţii nu este dificilă, cu condiţia ca, în fiecare an, s-o revezi de la un capăt la altul şi să repari găurile din acoperiş şi din pereţi. Capriciile cotidiene, schimbările stării de spirit, proasta dispoziţie, acestea sunt "găuri" în structura bietei noastre personalităţi. De câte ori pe săptămână, pe lună, pe an nu se găseşte omul în astfel de dispoziţii sumbre?
De cele mai multe ori toate bizareriile îşi au izvorul în suferinţe mărunte, în tulburări din interiorul corpului. Acestea sunt "crăpături în pereţi" sau "muşchi" pe acoperişul adăpostului sufletului vostru; ele nu sunt periculoase, dar incomodează şi buna dispoziţie, veselia, mulţumirea interioară se pierd adeseori din această cauză. Alteori aceste inconveniente sfârşesc prin a fi pentru suflet şi trup, dându-ţi sentimentul de dezgust faţă de viaţă. O sigură şi unică aplicaţie, aşa cum este cea practicată de sus-amintitul funcţionar, este de ajuns pentru a modifica starea de spirit a multor oameni şi pentru a le reda buna dispoziţie. Unii vor râde de această observaţie; mie puţin îmi pasă, fiindcă ei nu mă vor face să-mi schimb părerea.

Am să fac aici o altă observaţie. Poate nu există nimic altceva în lume de care o mulţime de oameni, chiar cei inteligenţi, să se teamă aşa de tare ca de întrebuinţarea apei reci când eşti transpirat. Această prejudecată provine, fără îndoială din faptul că o persoană sau alta care, ieşind din apă după o partidă de înot sau udându-se în vreun alt mod, s-a expus la aer rece şi, şi-a ruinat sănătatea pentru totdeauna. Le dau dreptate din toată inima; fiindcă în această privinţă ca şi în multe altele, nu faptul însuşi contează, ci modul, cum a procedat, adică felul în care a făcut aplicaţia cu apă. Iată, în legătură cu acest subiect, principiile mele, bazate pe o experienţă foarte îndelungată:
a) dacă eşti ud, fie din cauza sudorii, fie din cauza ploii, nu trebuie să te expui la frig sau la vreun curent de aer. Vei avea de suferit;
b) dacă te afli încă sub influenţa frigului, nu trebuie să te apuci de nici o aplicaţie cu apă;
c) dacă te-a udat ploaia, trebuie să-ţi schimbi hainele cât mai repede posibil;
d) dacă, dimpotrivă transpiri, fie din cauza unei boli, fie ca urmare a mersului sau a muncii, este permis să faci o baie rece sau să te speli în întregime cu apă rece. Procedura se aplică însă într-un timp foarte scurt apoi, fără să te usuci, trebuie să îmbraci haine uscate şi să faci mişcare până când suprafaţa cutanată va fi uscată în întregime. De-ar putea spiritele mai încăpăţânate să se calmeze în sfârşit şi să înţeleagă!


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor