mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Petesiile

Petesiile







Pctesiile sunt pete produse de sangerarea capilarelor (cele mai mici se de sange) din piele. Eruptia consta din foarte multe puncte mici rosii, care nu dispar atunci cand apasati puternic zona. Cel mai usor mod de a verifica daca dispar sau nu este prin folosirea unui pahar, pe care sa-l apasati pe piele. In cazul pielii normale, paharul produce in primul moment o urma alba si apoi roseata disparea. La petesii petele rosii raman neschimbate.
Aceasta afectiune este provocata de o serie de cauze; cele mai multe nu sunt grave, insa unele pot fi:
» Stranutul, rsaturile, efortul de a vomita sau tusea prelungita pot produce petesii pe fala. Daca fata este singura zona afectata si copilul parc sa fie bine in alte privinte, atunci nu este nici un motiv de ingrijorare.


a-  Nasterea poate produce petesii pe fata nou-nascutului. La urma urmei, este un eveniment foarte stresant, in cursul caruia se aplica o mare presiune asupra pielii de pe fata copilului.
» Hainele foarte stramte pot provoca petesii pe piele dincolo de zona de constrictie.
» Infectiile cu virusi pot provoca petesii in doua moduri: prin ranirea capilarelor sau prin reducerea numarului de plachete din sange. Plachetele sunt celule din sange care se aduna laolalta pentru a ajuta la coagularea sangelui in caz de ranire. In mod normal, un milimetru cub de sange contine uimitoarea cantitate de un sfert de milion de plachete. Atunci cand un s de sange este ranit sau deteriorat, plachetele se strang laolalta in zona leziunii si reactioneaza cu alte substante chimice din sange, cunoscute sub numele ae factori de coagulare. Combinatia de grupuri de plachete si factori de coagulare solidifica sangele sub forma unui cheag. Evident, daca vreunul dintre factorii de coagulare nu e in cantitate suficienta (ca in cazul hemoflliei) sau daca nu sunt indeajuns de multe plachete, coagularea este mai putin eficienta si pot aparea sangerari.
» Trombocitopenia idiopatica este o alta cauza importanta a petesiilor. A«TrombociteA» sunt plachetele, A«penieA» este termenul medical care arata ca ce nu este in cantitate suficienta, iar A«idiopaticA» inseamna A«nimeni nu stie care este cauzaA». Deci trombocitopenia idiopatica este o lipsa de plachete din cauze necunoscute. Ca sa simplific lucrurile, am sa ma refer la aceasta afectiune de-acurn incolo cu prescurtarea TP1.


» Copin cu TPI sunt bine de obicei in alte privinte, dar au un numar scazut de plachete in sange. Acest lucru poate fi confirmat numai de o analiza a sangelui. in multe cazuri afectiunea se vindeca fara nici un fel de tratament, dar la unii copii numarul plachetelor scade periculos de mult, ei and nevoie de internare in spital; alti copii pot avea episoade prelungite de TPI, necesitand tratamente cu steroizi.
» Septicemia meningococica - eruptia care insoteste meningita mcningococica - reprezinta o forma de petesii care, in mod evident, necesita ingrijiri medicale de maxima urgenta.
Daca petesiile copilului nu sunt insotite de stari de rau, apelati la un doctor, insa in mod sigur nu este vorba de o urgenta. Totusi, daca petesiile se intind pe toata suprafata corpului copilului sau daca acesta se simte rau ori are febra, sau daca petele sunt mari si arata ca niste julituri, atunci trebuie sa solicitati asistenta medicala de urgenta. Duceti copilul la doctor imediat ori sunati la salre.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor