mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Gemoterapia
Index » Boli si tratamente » Gemoterapia
» Istoricul gemoterapiei

Istoricul gemoterapiei







Gemoterapia isi are originile, ca multe alte terapii, in antichitate.
Galenus (c.130 ' c.190) ,medic si filozof grec din Roma antica, cunoscut si ca parintele farmaciei, prepara un balsam cicatrizant din muguri de plop (Acopon), a carui faima a fost dusa mai departe de Unguenrum populeum\"care este preluat de primele farmacopeei.
Paracelsus (c. 1493-l541),medic si alchimist german o-elvetian, intuieste diferentierea actiunii terapeutice in functie de partea de ta si perioada din ciclul de dezvoltare al tei - ca mugure, ram, floare, frunza sau fruct. Sustine, deasemenea , folosirea extractului total-chint-esenta a tei-fapt ce poate fi at cu notiunea de fitocomplex foarte sustinuta in zilele noastre- considerandu-se ca extractele totale din te (si nu doar un component extrasjsunt mai active si mai putin toxice.
Alexander Von Humboldt (1779-l804), cel mai mare explorator care a realizat cercetari interdisciplinare, dorea sa inteleaga interactiunea dintre vegetatie, fauna, sol si clima si sa explice importanta deosebita pentru sanatatea oamenilor si a etei. Multi dintre medici ignoTa aceste conexiuni cu mediul inconjurator si importanta lor in viata si medicina. El a spus ca cea mai periculoasa viziune despre lume este cea a oamenilor care nu au privit niciodata lumea\". intelegerea semnificatiei unei te presupune intelegerea misterelor vietii.


Parintele gemoterapiei moderne este medicul belgian Pol Henry, cel care a redescoperit calitatile binefacatoare ale mugurilor si a inteles si explicat paralelismul existent intre evolutia padurii si evolutia materiei proteice la om. Aceste tesuturi embrionare din care an de an tele se refac, contin principiile active si energia necesara reluarii ciclului anual de viata. Primele sale lucrari in domeniul gemoterapiei se publica in 1959 in Analele homeopatice din Normandia\".
Pol Henry a denumit aceasta metoda terapeutica cu mai multi termeni: gemoterapie, blastoterapie si fitoembrioterapie. Dintre acestea, termenul de gemoterapie s-a impus, fiind mai usor de retinut (dar si contestat de catre unii specialisti care considera ca se poate confunda cu terapia cu pietre pretioase-geme). Medicul italian Fernando Pitera propune termenul de meristemoterapie - de la meristeme-tesuturi vegetale embrionare.

Din meristem deri toate tesuturile adulte, definitive, sie tei. Prin compozitia si calitatile deosebite ale gemoterapicelor, acestea actioneaza preponderent prin stimularea functiei de reechilibrare a homeostaziei celulare si tisulare.
Dr. Pol Henry recomanda utilizarea gemoterapiei pe baza testelor de laborator, individualizand tipurile de alterari de la nivelul proteinelor sangelui, prin analogie cu ecosistemul in care ta se dezvolta si pe baza studierii felului in care tele influenteaza traseul electr of ore zei proteinelor. El a dezvoltat si experimentat metoda de tratament gemo-terapic analogico-biologica. Acest model a fost preluat si folosit in practica de medici care i-au continuat cercetarile: Martin, Paquelet si Reymond.
Gemoterapia s-a dezvoltat foarte mult dupa studiile intreprinse privind compozitia tesuturilor meristematice si punerea in evidenta a factorilor de crestere (gibereline-Netien si Combet), enzime,hormoni vegetali, vitamine, aminoacizi, acizi nucleici (ADN/ARN).
O abordare terapeutica mai larga este cea clinica, in functie de patologie, pe baza obsertiilor clinice. Fiecare gemoterapic are un tropism special pentru anumite OTgane, care a fost evidentiat si folosit in terapie. Modelul clinic a fost experimentat de medicii francezi Julian, Bergeret, Tetau si Lernout. Este la ora actuala abordarea uzuala in gemoterapie.


Marea majoritate a medicilor care au dezvoltat metoda gemotera-pica au fost medici homeopati. Astfel s-a evidentiat si o alta abordare a gemoterapiei, din perspecti homeopatiei. Printre curentele care circula in horneopatie este si acela al drenajului (dezintoxicarii) necesar inainte de a administra un remediu homeopatic individualizat. Tehnica drenajului utiliza ia inceput dilutii homeopatice joase din tincturi mama care actionau la un anumit nivel: renal, hepatic, piele, etc. Gemoterapia, prin tropismul bine determinat al acestor extracte, a aparut ca o metoda moderna si deosebit de eficienta de drenaj. Atunci cand boala nu a depasit un anumit grad de dezvoltare - acest drenaj poate fi suficient pentru vindecare. Primii care au sustinut aceasta tehnica in homeopatie au fost: medicul elvetian Nebel si ulterior medicii francezi Vannier si Roy.
Studii preclinice si studii clinice cu produse gemoterapice s-au realizat in Franta de catre dr.Max Tetau, Andre Julian, Claude Bergeret, Henri Lernout.
O lucrare de gemoterapie deosebit de loroasa este cea a dr. Fernando Pitera, medic italian, docent in homeopatie, fitoterapie si aceasta lucrare loroasa a dr. Pitera , procurata din Italia la initiati specialistilor firmei Plantextrakt, a fost tradusa in limba romana de catre dr. Sorina Soescu, medic de medicina generala cu competenta in homeopatie, fitoterapie si gemoterapie.
Dr. Pitera continua sa studieze tesuturile meristematice ale unor te care nu au fost folosite inca in acest domeniu, and o serie de produse gemoterapice in experimentare preclinica si clinica.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor