mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Artropatiile seronegative

Artropatiile seronegative







Guta in stadiul acut se manifesta prin durere severa, congestia si tumefierea articulatiei afectate - deseori articulatia metatarsofalangiana a halucelui (podagra). Atacurile se datoreaza hiperuricemiei ( MMC, p. 634) si depunerii de cristale de monourat de sodiu in articulatii, si pot fi precipitate de traumatisme, interventii chirurgicale, inanitie, infectii si diuretice. Dupa atacuri repetate, sunt gasite depozite de urati (tofi) in zonele avasculare, de ex. pinna (ureche), tendoane, articulatii, ochi - si se spune ca guta este cronica tofacee. Cauze de guta \"secundara\": poli-citemie, leucemie, citostatice, insuficienta renala.


Diagnosticul depinde de gasirea cristalelor de urati in tesuturi si lichidul sinovial (acidul uric nu intotdeauna i). Microscopia lichidului sinovial: cristalele birefringente negative; neutrofile (cu cristale ingerate). Radiografiile pot arata numai tumefierea tesuturilor moi in stadiile precoce. Mai tarziu sunt vizibile in osul juxta-articular leziuni \"iesite in afara\" bine definite. Nu exista reactie sclerozanta, iar spatiile articulare sunt multa vreme pastrate.
Tratamentul gutei acute se face cu un AINS, cu naproxen prompt 750 mg stat, apoi 250 mg/8 h PO pe. in caz de contraindicatii (de ex. ulcer peptic) se administreaza colchicina 1 mg PO initial, apoi 0,5 mg/2 h pana dispare durerea sau apare D&V, sau pana la o doza cumulata de 10 mg.
Prevenirea atacurilor. Sa evite alimentele bogate in purine (maruntaie, peste gras), obezitatea si excesul de alcool. Fara aspirina (t uratul seric). la in considerare reducerea uratului seric cu allopurinol, dar nu in primele 3 saptamani dupa un atac. Allopurinol: 100 mg/24 h PO. pe, t la nevoie pana la 600 mg/24 h. Monitorizeaza nivelul uratului seric. ES: rash, febra, leucopenie. Daca apar probleme, inlocuieste-l cu un uricozuric, de ex. probenecid 0,5 g/12 h PO.
Spondilita anchilozanta (SA). Prevalenti: 1 la 2 000. Mai severa la barbati.
Simptome: Pacientul tipic este un barbat tanar care se prezinta cu redoare matinala si pierderea progresiva a miscarilor coloanei (ankiloza spinala) si afectarea articulatiilor sacroiliace - in cele din urma cu cifoza, hiperextensia gatului (pozitie in semn de intrebare) si ankiloza spino-cianiala.


Explorari: Radiologia poate arata: \"coloana de bambus\", \"patrate\" tebrale, eroziuni ale apofizelor articulare, obliterarea articulatiilor sacroiliace (sacroileita apare si in boala Reiter, boala Crohn si poliartrita cronica). Alte teste: HC (anemie normocroma);
Tratament: Gimnastica, nu repaus, pentru durerea de spate. Daca pacientul poate coopera cu un regim intens de exercitii fizice pentru mentinerea posturii si mobilitatii, poate duce o viata fericita si activa, in ciuda maladiei cronice progresive. AINS pot ameliora durerea si redoarea. Rareori, osteotomia spinala este utila.
Mortalitatea: De 1,5 ori mai mare decat cea asteptata (de ex. prin amiloidoza secundara sau cauze cardiovasculare), dar majoritatea nu necesita niciodata spitalizare.
Maladii ce cauzeaza artrita seronegativa. Psoriazis Reiter (cu uretrita + conjunctivita, MMC, p. 669), colita ulceroasa, Crohn.
Pseudoguta (Artropatia cu pirofosfat de calciu). Factori de risc: Varsta inaintata; Deshidratarea; Maladii intercurente; Hiperparatiroidism; Mixedem
Caracteristici clinice: 1 Pseudoguta acuta: mai putin severa si prelungita decat guta; afecteaza alte articulatii (mai ales genunchiul).
2 Calcinoza cronica: Modificari destructive ca in artroza, dar mai severe, afecteaza de ex. genunchiul si articulatia pumnului, umarul, soldul.
Explorari: Depuneri de calciu la radiografii (de ex. ligament triunghiular la articulatia pumnului). Cristalele articulare sunt slab pozitibirefringente in lumina a polarizata.
Tratamentul pseudogutei: Este simptomatic, de ex. cu AINS (p. 756).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor