mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Examinarea spatelui

Examinarea spatelui







Anamneza. Cea mai frecnta acuza ortopedica este durerea de spate. Trebuie acordata atentie naturii durerii, factorilor agravanti sau care o amelioreaza, si modalitatea debutului. Este important de stiut daca mictiunea sau defecatia sunt afectate (aceasta inseamna compresie medulara si clopotul de alarma trebuie sa sune imediat si puternic, trimitere imediata). in cazul durerilor lombare nu este rara iradierea de-a lungul membrului inferior (sciatica): aceasta durere poate fi insotita de semne radiculare ( mai jos).
Examen fizic. Cu pacienta numai in sutien si chiloti se examineaza spatele pentru anomalii si se palpeaza pentru evaluarea temperaturii cutanate si a sensibilitatii locale la palpare. Miscarile examinate sunt: flexia (intinderea inainte pana la atingerea degetelor de la picioare cu genunchii drepti - observa cat din miscare se datoreaza flexiei coloanei si cat flexiei soldurilor - in cazul flexiei coloanei, spatele are un contur usor rotunjit); extensia (arcuirea coloanei inapoi); flexia laterala (aplecarea laterala cu miscarea mainii in josul coapsei de aceeasi parte) si rotatia (se mentin picioarele in pozitie fixa, dar se intorc pe rand umerii catre fiecare parte). Miscarea la nilul articulatiilor costortebrale este evaluata prin diferenta dintre expansiunea toracelui in inspir maxim si expir (normal: 5 cm). Examinatorul prinde crestele iliace si le comprima pentru a misca articulatiile sacroiliace, pentru a reproduce entual durerea.
Nota: la aplecarea completa inainte, deplasarea unei linii desenate de la 10 cm deasupra lui L5 la 5 cm sub L5, cu


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor