mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Tendoanele

Tendoanele





Afectiunile tendinoase care pot pune probleme ortopedice sunt rupturile de tendoane sau tenosinovita (care poate fi infectioasa sau inflama-torie). Cele mai frecnte rupturi sunt cele ale tendoanelor extensorilor degetelor, tendonului lui Ahile, tendonului capului lung al bicepsului (p. 692), al supraspinosului (p. 692) si a expansiunii cvadricepsului.
Ruptura tendoanelor extensorilor degetelor. Extensorii lungi, care se insera pe falanga distala, sunt deosebit de predispusi la ruptura traumatica, ducand la aparitia degetelor \"in nicovala\" sau \"de baseball\". Degetul afectat este imobilizat timp de 3-6 saptamani (in extensie). Daca tendonul nu se reataseaza spontan de os, se pune problema alegerii intre a trai cu aceasta deformare si reparatia chirurgicala. Extensorul lung al policelui se poate rupe ca o complicatie a fracturilor inferioare de radius.
Tratament: Reparatia este efectuata cu ajutorul capatului inferior al tendonului extensorului indicelui, caruia i se modifica traseul si este sutu-rat de tendonul distal al policelui (extensorul policelui fiind prea dilacerat pentru a fi reparat direct). Extensorii degetelor IV si V sunt deosebit de predispusi la ruptura spontana in artrita reumatoida (de obicei ruptura prin smulgerea de pe ulna distala).
Ruptura tendonului lui Ahile (calcanean). Se simte o durere brusca in spatele gleznei, in timpul unei alergari sau sarituri, cand tendonul se rupe la 5 cm deasupra insertiei tendinoase. Durerea poate fi resimtita ca o lovitura. Mersul este inca posibil (cu schiopatat) si un grad de flexie tara a piciorului ramane, dar este imposibila ridicarea calcaiului de pe podea stand in picioare cu sprijin pe piciorul afectat. Poate fi palpata o intrerupere pe traiectul tendonului (in special in primele 24 h de la traumatism). La examinare pacientul nu poate sta pe varfuri.
Testul scurtarii (testul Simonds) este un test sensibil: roaga pacientul sa ingenuncheze pe un scaun si scutura ambele molete - daca tendonul lui Ahile este rupt, de partea afectata flexia tara va fi mai slaba.
Tratament: Reparatia urgenta a tendonului este deseori preferata tratamentului conservator (imobilizarea in gheata gipsata, cu piciorul usor in equin). Rupturile nediagnosticate se pot repara spontan, dar survine alun-girea tendonului.
Ruptura expansiunii cvadricepsului. Traumatismul poate fi direct (de ex. o lovitura) sau indirect (impiedicare de un obstacol, cu contractie brusca a aparatului flexor). Expansiunea cvadricepsului cuprinde si rotula si se insera pe tuberculul tibial prin tendonul rotulian.
Tratament: Ruptura poate aa loc in zona insertiei cvadricepsului pe rotula, prin rotula in fracturi (daca reducerea este posibila, este fixata cu fire si suruburi, daca nu, se excizeaza rotula si se repara tendonul), sau prin smulgerea tendonului rotulian de pe tuberculul tibial (la pacientii tineri, tendonul rupt poate fi resuturat). Dupa reparatie, se poarta timp de mai multe saptamani un cilindru de gips, apoi este necesara o fizioterapie intensiva pentru resilirea functionalitatii genunchiului.
Tenosinovita. Tendoanele si sinoviul care le inconjoara se pot inflama local (posibil datorita solicitarii) cauzand dureri (de ex. tendinita supraspinosului si tendinita bicipitala p. 692, De Quervain p. 696). Sinovita acuta de frictiune a articulatiei pumnului este un alt exemplu, cu tume-factie la nilul extensorilor pumnului si policelui.
Tratament: in acest din urma caz, mana este imobilizata timp de 3 saptamani (cu degetele lasate libere) pentru ca inflamatia sa aiba timp sa cedeze.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor