mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Despicaturile labio-palatine

Despicaturile labio-palatine







Sunt cele mai comune malformatii faciale si rezulta din non-fuzionarea proceselor maxilare si pre-maxilare care are Ioc in cea de-a 5-a saptamana de gestatie. Buza de iepure (despicatura labiala) merge de la buza la nara. Defectul poate fi bilateral, fiind adesea asociat, in aceste cazuri, cu despicatura palatina si deplasarea anterioara a procesului pre-maxilar. Despicatura palatina poate fi mai mica sau mai mare. Uneori poate afecta doar uvula. Incidenta acestor malformatii este de 0,8-l,7/1000 de nasteri. Cauzele pot fi in parte genetice, dar ele pot fi provocate si de medicamente (benzodiazepine, antagonisti ai acidului folie), sau de rube-ola. in 50% din cazuri sunt asociate si alte malformatii (trisomia 18, 13-l5 sau sindromul Pierre-Robin - mandibula de dimensiuni foarte reduse care poate cauza atacuri de cianoza).
Tratament. Cere opinia specialistilor in chirurgie maxilo-faciala. inainte de efectuarea interventiilor chirurgicale plastice poate fi necesara alimentarea copilului cu tetine speciale. Chirurgia reparatoare pentru buza de iepure se poate efectua de la rsta de 3 luni, iar pentru gura de lup de la rsta de un an. Tratamentul chirurgical al leziunilor unilaterale complete sau incomplete da adesea rezultate cosmetice foarte bune. Leziunile bilaterale lasa totdeauna un oarecare grad de diformitate. Printre complicatii se numara otita medie, pneumonia de aspiratie, fistule palatine post-ope-ratorii, defecte de vorbire (se solicita ajutorul unui terapeut specializat).


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor