mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Meningita

Meningita







Diagnosticul de meningita trebuie suspectat la orice sugar sau copil bolnav. Singurele semne pot fi sul neobisnuit, alimentare deficitara sau vomismente. O mare atentie trebuie acordata fontanelelor care, in timpul vomismentelor sunt deprimate la copin normali dar, in caz de meningita se gasesc sub tensiune.
Semnele meningeale: gatul este teapan (nu-si poate atinge genunchii cu gura), fotofobie, semnul Kernig - rezistenta la extinderea genunchiului cu soldul complet flectat, semnul Brudzinski (soldurile se flecteaza cand capul este aplecat inainte), opistotonus, hipertensiune intracraniana, irii-litate, somnolenta, vomismente (fontanelele sub presiune), pre-hernie -mai jos.


Semne de infectie: febra, artrita, comportament bizar, eruptii de orice fel, petesiile sugereaza infectie meningococica, stare de soc, cianoza, coagulare intravasculara diseminata, tahicardie, tahipnee, leucocitoza.
Alte cauze de meningism: amigdalita, pneumonia, sangerarea sub-arahnoidiana.
Punctia lombara. Aceasta se va practica imediat afara de cazul in care exista semne de focalizare, coagulare intravasculara diseminata, purpura (prioritatea o constituie administrarea de penicilia -50 mg/kg, maximum 2 g -pentru meningococ), sau in cazul in care exista riscul unei hernieri cerebrale (postura sau respiratie anormala, scala de evaluare a comei sub 13 - p.257, midriaza, reflexe oculare \"de papusa\", hipertensiune arteriala, bradicardie, edem papilar).
NB: efectuarea preliminara a unui CT-scan nu poate arata ca o punctie lombara va fi lipsita de riscuri.1
Tehnica: cel mai bine o inveti de la un medic experimentat. Cele ce urmeaza sunt simple recomandari.
» Explica totul mamei; » Cere ajutorul unei asistente cu experienta pentru a pozitiona copilul - cu genunchii la gura, complet flectat la marginea patului si cu spatele in unghi drept cu patul; » Marcheaza un punct intre apofizele spinoase, la nivelul crestelor iliace; » Acopera cu un camp steril si sterilizeaza suprafata. imbraca manusi; » Infiltreaza cu 1 ml dintro solutie 1% de lignocaina; » Introdu acul de punctie lombara tintind spre ombilic; » Se culeg cate 4 picaturi de LCR in trei eprubete pentru efectuarea de urgenta a unui frotiu Gram, culturi, examen virologic si de glucoza (se va determina si glicemia); » Se vor face frecvent examene neurologice;Ať Informeaza mama.
Explorari - (dupa punctie): hemoleucograma, U&E, hemocultura, uro-cultura, cultura din exsudat nazal (si din scaun, pentru virologie), proteina C-reactiva: este peste 20 mg/l? Lactatul in LCR: este peste 3 mg?1 RXT. Evalueaza balanta hidrica, TPR si presiunea arteriala la fiecare ora.


Tratamentul meningitei piogene inainte de a se cunoaste agentul cauzal. » Protejeaza calea aeriana administreaza oxigen in debit mare;
» Instaleaza o perfuzie intravenoasa si administreaza solutie coloidala sub forma de bolus-uri de cate 10 ml/kg; » Administreaza dexametason (p.304) timp de 2 zile, inainte de inceperea primei doze de antibiotic. » Daca exista riscul de meningococemie utilizeaza antibiotice ( p.304);
» Administreaza benzilpenicilina - 30 mg/kg/4h (daca are varsta intre 1 luna si 12 ani), in asociere cu netilmicin - 2 mg/kg/8h (daca este sub o luna), ambele introduse lent IV, -sau cefotaxim - 50-60 mg/kg/8h, IV, in 15 minute. Masoara nivelul de netilmicin, U&E si creatinina. Se reduce doza dupa necesitati ( fisa medicamentului). Daca este posibil administreaza ceftriaxon - 80 mg/kg/24h, IV, in 30 de minute (maximum 4 g/zi) - acest tratament este pe cale sa devina standard;2
» La un copil > 2 luni se poate administra cloramfenicol - 12-25 mg/kg/6h, in perfuzie (se vor controla concentratiile sanguine) in loc de cefotaxim- efecte secundare: anemia aplastica, iar la doze mari aparitia sindromului de \"copil cenusiu\" cu balonare abdominala, cianoza si colaps;
» Daca sunt semne de pre-herniere a tesutului cerebral se va aplica tratamentul pentru hipertensiune intracraniana (p.298) - manitol 0,5 g/kg in perfuzie;
» Dupa ce se cunoaste organismul cauzal si se introduce tratamentul apropriat trebuie determinata concentratia inhibitoare minima in vitro pentru respectil microorganism.
Complicatii: septicemie, efuzii subdurale, ataxie, paralizie, surditate, retardare mintala, epilepsie, abces cerebral.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor