mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Traumatismele neaccidentale

Traumatismele neaccidentale







Traumatismele sistematice au fost, pana nu de mult, o caracteristica endemica a culturii noastre (biciuire pentru comportare proasta, chiar la copii de 8 ani1). in unele spitale se prezinta aproape zilnic copii care au fost maltratati. Maltratarea poate fi de natura fizica, sexuala, emotionala, sau poate fi rezultatul neglijentei. Factorii de risc sunt: greutatea la nastere mai mica de 2500g, varsta mamei sub 30 de ani, sarcina nedorita, stres, clasa sociala de tip IV sau V.
Se va suspecta maltratarea daca: » Este mentionata de copil » Istoricul nu este credibil


» Prezentare tardiva, entual la un medic necunoscut
» Adultul care insoteste copilul nu este parintele acestuia
» Se fac eforturi pentru a evita un examen complet
» Leziuni inexplicabile sau fracturi la nilul feselor, perineului sau ale fetei. Uneori frenulum poate sa se rupa din cauza zguduiturilor. Trebuie sa examinezi ochii pentru a dea daca nu s-a produs hemoragie retinala sau in corpul vitros, dislocarea cristalinului. Atentie la fontanelele proeminente. Masoara circumferinta capului (care poate sa fie mai mare) si considera posibilitatea hemoragiei in LCR. Alte semne indicatoare pot fi arsurile facute cu tigara, urme liniare de biciuire - cauta urmele unei catarame de curea, sau bucla pe care o poate face un cablu electric. Atentie la copilul cu hematoame si imobil, la semnele de sufocare.
Probleme imponderabile. Desi nu sunt de natura medicala acestea trebuie considerate deoarece medicul nu este un simplu tehnician si respectile probleme vor influenta atitudinea noastra, modul in care vom reactiona fata de maltratarea copiilor si modul in care restul societatii percepe rolul medicului. Aceste probleme sunt:
» Este posibil ca dodirea abuzurilor sa aiba un efect mai destruc-tiv decat abuzul in sine?2
» Este mai bine pentru copil sa fie iubit si batut decat nici una nici alta?
» Este oare ajutorul familiei largite mai de dorit decat aplicarea legii?
» Este posibil ca parintii sa depaseasca criza daca maltratarea este scoasa la lumina si li se ofera ajutor?
Aminteste-ti ca primul scop este sa se previna leziunile organelor si crima. Daca acestea reprezinta un pericol real a-sla imediat legatura cu asistentul social, in derea emiterii unui ordin de protejare. Ofera ajutorul tau parintilor. invata sa asculti, lasand acuzatiile si pedeapsa pe seama judecatorilor. Afla care este politica locala si rutele prin care se ia legatura cu autoritatile. Aminteste-ti ca adesea datoria ta nu este sa pui diagnosticul de maltratare a copilului, ci sa identifici un abuz posibil, si apoi sa obtii ajutorul necesar.3


Maltratarea sexuala. Aceasta poate fi prenita prin educatie prescolara despre siguranta personala, si cum sa se spuna NU. Odata ce un copil face o astfel de afirmatie de obicei este de crezut ca reflecta adevarul. Conformeaza-te atitudinilor locale. Informeaza serviciile sociale. Daca nu o faci, pune-ti intrebarea cu cine devii complice. Probele de medicina legala (fire de par pubian, secretii vaginale) vor fi recoltate de un expert care stie cum sa procedeze, evitand un al doilea viol. O boala nerica prepuberala inseamna ca a surnit un abuz sexual, pana cand se dodeste contrariul. Se pune problema daca un astfel de abuz provoaca daune psihologice. Este imposibil sa fim siguri. Desi morbiditatea este crescuta acest lucru poate sa reflecte enimente anterioare care au dus la abuz (variabile confundante, absenta mamei, tata vitreg) si care presupun, ele insile, o morbiditate ulterioara.4
Ce trebuie sa faca medicul generalist in astfel de imprejurari
» Sa ia legatura cu autoritatile si sa inregistreze copilul pe lista copiilor cu risc
» Sa interneze copilul intr-o institutie corespunzatoare
» Sa continue sa sprijine parintii si sa ocroteasca fratii sau surorile pacientului
» Prenire - sa incurajeze impartasirea impulsurilor, si nu actiunea directa
» Participare la o reuniune cu lucratorii sociali, pediatrii si politie pentru a decide asupra masurilor de luat. Nu se stie daca astfel de reuniuni sunt cel mai bun mod de a decide deoarece nu toti membrii lor cunosc familia.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor