mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reflexologie
Index » Boli si tratamente » Reflexologie
» Citirea/analizarea picioarelor

Citirea/analizarea picioarelor







Cand analizati picioarele, mai ales in timpul primului tratament, trebuie sa obserti anumite semne care dezluie zonele ce necesita o mai mare atentie. Cand cercetati picioarele, care este prima dumneavoastra impresie?
Vezi si : poza cu puncte pe talpa piciorului pentru reflexoterapie!
» Par obosite, grase, slabe, palide, rosii, deformate?
» in ce stare se afla pielea ? Este uscata, transpirata, crapata ? Este la fel peste tot ?
» Cand atingeti si masati picioarele, cum reactioneaza ele? Devin incordate sau se relaxeaza imediat? Par rigide sau fara vitalitate/energie?
» Cand masati anumite zone, acestea sunt incordate, moi, inflamate sau fara vitalitate ?
» Simtiti ce sub piele, ca niste granule sau ca niste conglomerate de granule? Se imprastie daca le masati sau se incapataneaza sa ramana compacte ?


Toate aceste indicii dezluie doua lucruri: starea organismului pacientului si starea mintii pacientului. De asemenea, arata cat de sanatos este acesta!
Toate aceste indicii ne spun ca se intampla ce in organismul si/sau in mintea pacientului, ce ce se reflecta in picioare. De exemplu, obserm pielea intarita pe partea superioara a degetului mare la persoanele predispuse la dureri de cap. Pielea moale pe pernuta este specifica pentru persoanele predispuse la infectii ale pieptului sau la astm. Cu toate acestea, nu exista reguli care sa ne spuna ca anumite tipuri de piele corespund anumitor boli sau oboseli fizice. Sunt numai indicatii care ne spun care parte a corpului necesita mai multa atentie.In timpul tratamentului puteti zabovi putin mai mult asupra regiunilor care par sa fie lipsite de vitalitate, care au pielea tare sau moale etc. De asemenea, puteti incuraja pacientul sa-si maseze pentru cate minute regiunile cu probleme, o data sau chiar de doua ori pe zi, intre tratamente. Subliniati faptul ca, daca exista o puternica reactie de detoxificare, pacientul trebuie sa intrerupa tratamentul pana ce ii trece (pentru descrierea reactiilor de detoxificare, pp. 124-l25). ii mai puteti sugera sa incerce sa-si inlature pielea intarita, sa-si inmoaie picioarele in apa calda o data pe zi si apoi sa faca anumite exercitii foarte simple - de exemplu, sa-si roteasca gleznele in sensul acelor de ceas si invers, sa intinda rfurile picioarelor pentru cate secunde si apoi sa le traga pentru a intinde tendonul lui Ahile. Si pacientul isi poate masa usor picioarele, dar, repet, numai usor. O prea mare stimulare a punctelor reflexe, mai ales in primele saptamani de tratament, poate duce la stari de rau, transpiratie, poate creste cantitatea de urina sau poate avea alte efecte secundare (reactii de detoxificare). Rareori, acest lucru poate determina pacientul sa inceteze tratamentul, considerandu-l mai degraba o alta cauza a imbolnavirii sale decat un ajutor pentru sanatate.
Picioarele nu mint. Cand pacientul isi dezgoleste picioarele pentru tratament, el permite totodata, fara sa stie, sa-l cunoasteti atat fizic, cat si mintal. Daca intati treptat sa cunoasteti picioarele, veti putea intelege foarte bine clientii. Toate indiciile pe care le dezluie picioarele sunt informatii pretioase pe care trebuie sa le retineti si sa vi le amintiti. Daca puteti lua notite cu privire la starea si situatia picioarelor inainte sau in timpul fiecarui tratament, and apoi ameliorarile care au loc in organismul si in mintea pacientului, veti fi uimit de asocierile evidente.
Aveti grija sa nu alarmati pacientul cu privire la semnele si indiciile pe care Ie obserti. Acest lucru nu ar face decat sa deceptioneze sau sa ingrijoreze pe cine care deja se zbate sa depaseasca o boala dificila. Daca aveti indoieli, mai bine nu spuneti nimic. Totusi, daca unul dintre pacientii dumneavoastra are nevoie de o opinie medicala, nu ezitati sa-i spuneti. De asemenea, ceea ce indica picioarele poate sa nu fie o problema imediata, ci numai un semnal de atentionare.
Unii reflexologi au capacitatea de a detecta, in subconstient, problemele pacientului, inca de la primul tratament. Ca si cum ti-ar citi cine viitorul. Cititul in talpa piciorului nu face parte din reflexologia traditionala, dar daca aveti aceasta capacitate, o puteti folosi cu intelepciune pentru a-i ajuta pe cei deschisi la un astfel de ajutor.

Este bine sa analizati picioarele cu minutiozitate, pentru a localiza eventuale probleme medicale. in timp ce inspectati fiecare picior si fiecare zona dintre degete, explicati-i pacientului ce faceti. Luati notite pe o fisa personala despre ceea ce obserti. Rar se intampla sa fiti nevoit sa refuzati tratamentul unor picioare cu probleme medicale ce se pot transmite prin atingere altor pacienti. Evitati pur si simplu regiunea infectata sau purtati manusi chirurgicale. Iata cate probleme comune pe care le puteti intalni:


Piciorul atletului (epidermofitie interdigitala): Infectie mico-tica ce se formeaza mai ales intre degetele de la picioare dar, in cazurile mai grave, se poate intinde. Se caracterizeaza prin piele moale si flasca, iritatii si mancarimi. Este usor transmisibila.
Probleme cu unghiile degetelor de Ea picioare: Acestea pot include infectii micotice (usor transmisibile) si unghii cazute,Incarnate sau ingrosate.
Bataturi si calozitati: Sunt straturi de piele ingrosate si intarite. Bataturile pot aparea ca protuberante externe, in timp ce calozitatile pot ria ca marime si forma.
Bursite: Sunt inflamari puternice ale bursei si ale bazei degetului mare, care duc la indoirea acestuia inspre degetul urmator.
Calozitati, pinteni ososi si fisuri ale calcaielor: Calozitatile sunt zone tari si groase de piele. Pintenii ososi sunt protuberante ascutite ale oaselor. Fisurile sunt ca niste santuri in piele.
Bolta tara inalta si platfus: Platfusul inseamna absenta boltii tare pe talpa piciorului.
Negi in regiunea tara : Apar pe talpa piciorului. Virusul se transmite prin atingere.
Guta: Este o forma de artroza cauzata de acumularea excesi de acid uric in sange, care se depoziteaza in jurul articulatiilor, in special la baza degetului mare, cauzand umflaturi si roseata.
Eczeme: Sunt pete tipice de piele uscata, inrosita, umflata si/ sau cu mancarinii.
Nevrita tara a degetelor: inseamna inflamarea nervilor, afecteaza degetele si este intalnita in special la femei.
Pentru mai multe detalii si imagini privind aceste probleme, puteti consulta un ghid medical. Cursurile de refiexologie acopera si aceste probleme, precum si multe altele. Merita sa informati cu privire la ele, pentru a sti la ce sa asteptati. Evident, majoritatea pacientilor stiu deja ce probleme au cu picioarele si vor spune inainte de inceperea primului tratament. Daca nu doriti sa tratati pe cine care are, de exemplu, negi, atunci rugati pacientul sa consulte un doctor si sa revina la dumneavoastra dupa ce a fost tratat cu succes.

Anumite probleme ale picioarelor precum artrita, indica faptul ca trebuie sa fiti deosebit de bland, pentru a nu provoca disconfort in timpul tratamentului. Este deosebit de important ca tratamentul unui pacient sa fie conforil si relaxant. Pacientii nu se vor putea relaxa daca se asteapta la durere, asa ca asigurati pacientii ca veti fi bland si rugati-i sa spuna daca apare ce care le creeaza disconfort. Si in acest caz puteti lua notite despre fiecare pacient, pentru a reaminti problemele cu ocazia viitoarelor tratamente.
Exista o opinie conform careia deformarile picioarelor cauzate de incaltamintea neconforila contribuie la o stare proasta a sanatatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca zonele reflexe si meridianele din picioare sunt deformate si deviate, ceea ce poate avea un efect analog asupra organelor si sistemelor corespunzatoare din organism. in astfel de cazuri, puteti recomanda clientului sa poarte incaltaminte mai conforila oricand are posibilitatea, spunandu-i ca acest lucru ii ajuta foarte mult organismul. De asemenea, plimbatul in picioarele goale intr-un mediu cald, cat de mult posibil, este o metoda buna de remodelare treptata a picioarelor pana la pozitia lor normala, daca deformarile nu sunt definitive.
Dupa ce ati analizat suficient picioarele, urmatorul pas este sa le detensionati si sa le relaxati cu cate exercitii simple de rotire si intindere - incalzirea picioarelor. Acest lucru ajuta pacientul sa se relaxeze si sa capete incredere inainte de inceperea tratamentului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor