mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Vitaminoterapia
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia
» Cum devin celulele normale canceroase?

Cum devin celulele normale canceroase?






Se pare ca toate celulele normale au numeroase seturi de gene, denumite protooncogene. Fiecare protooncogena este formata dintr-un segment specific de ADN (acid dezoxiribonucleic) si produce o proteina specifica, pentru functionarea celulelor. Cand aceste protooncogene sunt actite de agenti cancerigeni, ele devin oncogene.

Acumularea de produse (proteine) ale multiplelor oncogene in celulele normale poate sa le transforme in celule canceroase. Celulele normale pot, de asemenea, sa contina seturi de gene numite antioncogene sau agenti inhibitori de tumori.

Produsele (proteine) antioncogenelor impiedica actiunea oncogenelor asupra celulelor normale. Pierderea antioncogenelor poate mari riscul formarii de cancere. Agentii ce activeaza protooncogenele sau care duc la pierderea antioncogenelor sunt numiti agenti initiatori de tumori.



Mari doze de initiatori de tumori pot provoca, prin ele insele, cancer; doze scazute de initiatori tumorali nu pot provoca astfel de boli, daca nu sunt ajutati de alti agenti numiti promotori tumorali. Chiar si doze ridicate de promotori tumorali nu duc in general la cancer, dar, in conditiile in care persista, pot deveni cancerigeni.

Fiintele umane sunt rareori expuse la doze ridicate de initiatori sau promotori tumorali, ci sunt expuse unor doze scazute de substante ce provoaca boala. Evenimente ce cauzeaza cancerul se pot mentine in stare latenta timp de zece sau treisprezece ani, chiar mai mult, pana ce apar transformari genetice ulterioare si se pot manifesta drept celule canceroase cu ajutorul altor initiatori sau promotori de tumori.

Experimentele de laborator au demonstrat ca o influenta combinata a doi sau mai multi initiatori este o cauza mai sigura de cancer decat actiunea agentilor individuali. In elul 1 sunt prezuti initiatori si promotori tumorali cunoscuti. Multi dintre ei sunt de gasit in mediu sau in alimentatie.





Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor