mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Regimuri si cure alimentare
Index » Dieta nutritie » Regimuri si cure alimentare
» Fier (fe)

Fier (fe)







Acid/alcalin: Formeaza acizi
Surse alimentare: Fructe si legume, in special legume cu frunze de culoare inchisa, nuci (inclusiv migdale, alune si altele) portocale, struguri, banane, varec/alge comestibile, stafide, curmale, sfecla, morcovi, suc de rosii, sparanghel, patrunjel, fasole lima, castrati, varza de Bruxelles, dovlecei, broccoli, mure, produse din cereale integrale, radacinoase, creson, spanac, fasole rde, avocado, prune si seminte de dovleac. Surse de toxicitate: Industrie, conducte chi din sistemul de canalizare, alimentarea cu apa, surse de mediu, inclusiv atmosfera, oale si vase de gatit din fonta.
Utilizare de catre organism: Esential in formarea hemoglobinei, mioglobinei si a numeroase enzime, necesar in procesul de formare a globulelor rosii; sustine lupta pe care o duce organismul impotriva stresului si a bolii. Fierul afecteaza eliberarea hormonului aldosteron, produs de suprarenale. Aldosteronul mareste nilul de sodiu, ceea ce sustine alcalinizarea si echilibreaza continutul de potasiu organic. Conlucreaza cu glucoza si fructoza, dar si cu cateva vitamine (E, C etc.) si cu anumiti aminoacizi. Fierul intareste sistemul imunitar si mareste rezistenta la frig, infectii si boli. Este acea componenta a sangelui, care transporta oxigenul. Alte posibile utilizari de catre organism: dezvoltare, reproducere, dantura, schelet, ficat, lipide, colesterol.



Vitamina E si zincul in cantitati excesi afecteaza absorbtia fierului. De asemenea, cafeina din cafea, ceaiul sau bauturile racoritoare indulcite interfereaza cu absorbtia fierului. Aportul excesiv de fosfor, prezent la persoanele care consuma in special alimente conservate si beau cantitati mari de bauturi racoritoare, blocheaza utilizarea fierului. Transpiratia abundenta sau tranzitul intestinal rapid al alimentelor poate reduce cantitatea de fier. Cantitatile scazute de fier contribuie la acumularea de plumb si inrs. Plumbul interfereaza cu formarea hemoglobinei si poate induce anemie provocata de carentele de fier. Maladii carentiale: O usoara carenta de fier (care nu afecteaza formarea globulelor rosii) poate provoca epuizare, migrene, obtinerea unor timpi mai mici la sportivii profesionisti, slabiciune, probleme legate de ciclul menstrual, irascibilitate, depresii si insomnie sau tulburari de somn.

Carenta sera de fier poate p


rovoca anemie sau un numar scazut de globule rosii,constipatie, sensibilitate sau eruptii in cavitatea bucala, unghii casante, paloarea pielii sau dificultati de respiratie. Alte simptome posibile ar mai putea fi pofta de A«produse nealimentare" ca gheata, clei sau amidon; afectiuni cardiace, capacitate mentala deteriorata. Poate afecta performantele in activitatea profesionala, starea de spirit si memoria. Sporeste riscul aparitiei unor iritatii si inflamatii intestinale. Toxicitate: Consumul de fier in cantitati mari poate genera depuneri nesanatoase de fier in organism, ceea ce poate conduce la formarea de radicali liberi. Acumularea de fier in tesuturi este asociata cu o boala foarte rara, numita hemocromatoza. Supradozele de fier pot provoca hemoragii la nilul stomacului sau al tesutului intestinal, scaderea tensiunii arteriale, afectiuni hepatice, rezistenta redusa la infectii si poate fi fatala pentru copin mici.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor