mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Regimuri si cure alimentare
Index » Dieta nutritie » Regimuri si cure alimentare
» Regimul lactat

Regimul lactat







lata un regim pe care l-am suportat in mod obligatoriu cat am fost la sanul mamei si care ne-a fost de multe ori impus si mai tarziu!In afectiunile rinichiului, ale tubului digestiv, in tulburarile cardiace, in uremie, in toate otrarile voluntare sau accidentale si, in sfarsit, in toate bolile cu cat de putina febra, regimul de \"lapte\" a fost si mai este inca destul de des prescris. Acest regim este cu siguranta de foarte multe ori de un real folos, iar cateodata chiar indispensabil.
Pentru a fi mai usor tolerat va trebui sa fie taiat cu apa alcalina. Alcalinizarea il face mai usor de tolerat in stomac. Laptele astfel alcalinizat se va administra in cantitate de 200-300 grame odata, din 3 in 3 ore, pentru a se ajunge la o doza zilnica de 1 1/2 la 2 litri.Intotdeauna dupa ce am baut lapte, pentru a eta dezgustul de acest aliment, sa nu uitam a recomanda ca bolnavul sa-si spele bine gura, cu peria si pasta de dinti.


Ca valoare nutritiva, reamintim ca 100 de grame produce 67,5 calorii, adica 675 de calorii la litru, astfel incat rene pentru o ratie calorica pe zi pentru un om, la o cantitate totala de 2 - 2 1/2 litri.In elemente nutritive, laptele are urmatoarea compozitie: albuminoide 3,24 %, grasimi 3,06 %, saruri 0,74 %, iar restul apa.
lata cateva reguli ce trebuie supravegheate pentru a ne da la timp seama ca indidul face intoleranta gastrica la lapte: in primul rand, limba dene saburala, bolnavul capata o halena ce miroase a acru, pantecele se baloneaza. inainte ca bolnavul sa acuze accidente mai serioase, doua precautiuni foarte simple sunt suficiente pentru ca dieta lactata sa poata fi continuata: se reduce in primul rand cantitatea de lapte si pranzurile vor fi distantate. in al doilea rand, se va adauga fiecarei cantitati de lapte luat, o doza de bicarbonat de sodiu. Tot in aceeasi ordine de idei se poate inlocui laptele, asa-zis proaspat, cu diversele varietati de lapte fermentat, kefir, iaurt, lapte batut, lapte prins, care sunt cu mult mai usor de suportat de catre stomac si intestine.


Kefirul, este un lapte fermentat cu un germene de origine caucaziana \"Disporeia Caucazica\". Proaspat de numai 48 de ore are o usoara actiune laxativa, iar cei de 4 zile este constipant.
Iaurtul sau yogurtul este o varietate de lapte fermentat si coagulat cu un ferment de origine bulgara.
Este mult mai gras, mai smantanos decat kefirul.
Laptele batut nu este decat un lapte crud, pus la prins si batut dupa ce a fost smantanit.
Laptele covasit, este tot un lapte fermentat cu lactici care insa n-a fost smantanit si care prone ilm coagularea unui amestec de jumatate lapte fiert si inmatate iapte crud.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor