mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Nutritia
» Obezitatea

Obezitatea







Obezitatea este o afectiune cronica a carei prelevanta este in crestere si care determina aparitia riscului pentru dezvoltarea diabetului zaharat, hipertensiunii, a bolilor de inima, a afectiunilor cii biliare si a unor forme de cancer. Obezitatea poate fi prita ca o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si substratul genetic indidual, in particular fiind vorba de susceptibilitate genetica. Aceste gene cresc depozitele de grasime, atunci cand alimentatia este limitata, si determina o crestere a riscului de aparitie a obezitatii cand alimentatia este abundenta, iar consumul energetic este scazut. Prelevanta obezitatii in Statele Unite ale Americii a crescut lent dupa cel de-al II-lea razboi mondial si a crescut cu 30% in ultimul deceniu. in plus fata de abordarea factorilor genetici si de mediu, acest modul va defini problema obezitatii, va descrie metodele de masurare a acesteia, va studia etiologia si patoge-neza, va studia impactul diferitelor tipuri de obezitati din punct de vedere al dispunerii grasimii, apreciind prognosticul imbolnarii si rezumand optiunile de tratament disponibile. DEFINITIE SI MASURATORI Atat obezitatea, cat si distributia tesutului adipos sunt factori prognostici utili ai mortalitatii in exces si ai riscului de aparitie a diabetului zaharat, a bolilor de inima, hipertensiunii si a afectiunilor cii biliare. Obezitatea, definita ca o crestere a tesutului adipos total al organismului, este frecvent cunoscuta sub denumirea de exces ponderal, deoarece gradul de supraponderabilitate este usor de asociat cu riscurile legate de obezitate, iar masuratorile directe ale tesutului adipos sunt costisitoare. Distributia regionala a tesutului adipos sau topografia acestuia, are, de asemenea, o influenta mare asupra riscului de imbolnare. De exemplu, cresterea depozitelor adipoase, scerale sau abdominale se coreleaza cu riscul de aparitie al bolilor cardiace, diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolii cii biliare si cancerului de san.In afara tehnicilor de masurare sau estimare a tesutului adipos total al organismului (elul 75-l), pot fi masurate si inaltimea si greutatea, cu precizie, putandu-se furniza informatii valoroase din aceste masuratori. Tehnica de absorbtie duala a razelor X, care s-a dezvoltat pentru evaluarea densitatii osoase, ofera cea mai buna evaluare a tesutului adipos total al organismului. Adipozitatea regionala poate fi masurata exact prin rezonanta magnetica nucleara sau tomografie computerizata; in scopuri practice, masurarea circumferintei taliei sau a diametrului sagital reprezinta cei mai utili parametri. Raportul dintre circumferinta taliei si circumferinta la nivelul soldurilor este larg folosit pentru a estima adipozitatea regionala, dar nu este exact.


Excesul ponderal poate fi definit din elele pentru inaltime si greutate si prin aprecierea procentelor de supraponderabilitate sau de greutate relativa (raportul dintre greutatea actuala si cea ideala). Totusi, cea mai folosita formula pentru a relationa inaltimea cu greutatea este indicele de masa corporala (IMC), care este raportul dintre greutate si (inaltime)2, unde greutatea este exprimata in kg, iar inaltimea in metri. O nomograma pentru estimarea IMC este prezentata in ura 75-l. Un IMC intre 20 si 25 kg/m2 este, de obicei, considerat ca fiind o valoare buna pentru cei mai multi indizi. Excesul ponderal este definit de un IMC peste 27 kg/m2, iar obezitatea este definita de un IMC peste 30 kg/m2. Castigul ponderal poate creste riscul de imbolnare, chiar daca IMC nu depaseste 25 kg/m2. La femei, castigul ponderal mai mare de 5 kg este asociat cu cresterea riscurilor de diabet si boli cardiovasculare, iar la barbati orice crestere in greutate dupa 25 ani pare a creste riscul imbolnarii. in practica, determinarea IMC, estimarea taliei abdominale ( mai jos) si evaluarea antecedentelor heredo-colaterale prind bolile de inima, diabet zaharat, afectiuni biliare sau hipertensiunea furnizeaza informatii valoroase pentru evaluarea pacientului obez. Pe baza acestor consideratii s-a realizat un el cu greutatea ideala pentru barbati si femei (elul 75-2).
Tesutul adipos al organismului si distributia acestuia sunt determinate de sex, varsta, gradul actitatii fizice si numeroase medicamente. Atat la barbati, cat si la femei tesutul adipos creste cu varsta. La barbatii tineri slabi, tesutul adipos reprezinta mai putin de 20 de procente si poate creste la barbatii in varsta pana la 25 de procente. La femeile tinere, depozitele adipoase pot fi sub 30 de procente si cresc treptat la mai mult de 35 de procente la femeile in varsta. La toate varstele dupa pubertate femeile sunt mai grase decat barbatii.
PREVALENTA Prevalenta obezitatii este in functie de anumite criterii de diagnostic, in cele mai multe tari europene, obezitatea este definita de un IMC peste 30 kg/ m2, iar supraponderabilitatea de un IMC intre 25-30 kg/m2 sau intre 27 si 30 kg/m2. Statisticile furnizate de National Center for Health Statistics din Statele Unite ale Americii definesc excesul ponderal ca fiind greutatea care depaseste per-centila 85 la barbatii si la femeile cu varsta intre 20 si 29 ani. Se inregistreaza o crestere lenta a prevalentei la ambele sexe de la inceputul studiilor, cu peste 40 ani in urma, iar intre anii 1988 si 1991 a fost inregistrata o crestere mai mare de 30 de procente atat in Statele Unite ale Americii, cat si in alte tari (. 75-2).


PATOGENEZA Susceptibilitatea genetica Determinismul genetic poate sa joace un rol major in patogeneza obezitatii sau o crestere a susceptibilitatii la aparitia acesteia. Tipurile dismorfe ale obezitatii umane in care factorii genetici joaca un rol major includ sindromul Prader-Willi, sindromul Ahlstrom, sindromul Laurence-Moon-Biedl, sindromul Cohen si sindromul Carpenter (elul 75-3).
Au fost clonate patru gene ale caror mutatii determina obezitate la animale, iar unele dintre ele par a fi importante in biologia umana (elul 75-4). Gena leptinei are expresie numai la nivelul tesutului adipos, iar la obezitatea mostenita recesiv ob/ob la soareci cele doua copii ale genei sunt incomplete, din cauza prezentei unui codon stop care trunchiaza proteina la nivelul aminoacidului 105. Proteina leptinei este secretata normal de catre celulele adipoase, iar nivelurile de ARNm ale leptinei in celulele adipoase si nivelurile circulante de leptina sunt crescute, atat la animalele cat si la obezi. Tratamentul soarecilor obezi cu leptina scade ingestia de alimente si obezitatea. Defecte de imbinare la nivelul receptorului leptinei sunt responsabile pentru obezitatea soarecilor db/db, care este similara fenotipic cu cea a soarecilor ob/ob. Defectul genic numit tub, rezultat ca urmare a unei fosfataze anormale, determina retinita pigmentara si obezitate la soareci, similar sindromului Laurence-Moon-Biedl la oameni. Genele suplimentare, incluzandu-le pe acelea pentru receptorul beta3-adre-nergic, factorul a de necroza tumorala si lipoprotein-lipaza au fost implicate in dezvoltarea obezitatii la oameni, dar contributia lor la defectul global este mica.
Susceptibilitatea genetica la obezitate a fost studiata mult, iar variabilitatea intre 30 si 50 de procente in tesutul adipos total al organismului se crede a fi determinata genetic. La animalele care den obeze dupa o dieta bogata in grasimi, cel putin 12 locusuri cromozomiale joaca un rol important in exprimarea acestei susceptibilitati, iar bazele pentru susceptibilitatea genetica a obezitatii la oameni par a fi la fel de complexe.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor