mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Scortisoara

Scortisoara





Cynamomum zeylandicum (scortisoara de Ceylon)


Cynamomum cassia (scortisoara chinezeasca)

Fam. Lauraceae

Scortisoara este un arbore tropical ce poate atinge inaltimi de 6-7 m in salbaticie. Are frunze ole, adanc striate, de culoare verde-inchis pe partea superioara si verde deschis pe cea inferioara. Scoarta este neteda si galbuie. Atat scoarta cat si frunzele sunt puternic aromate. Florile sunt mici, de culoare alb-galbuie si cu un miros dezagreabil; fructele sunt de culoare purpuriu inchis. Arborele de scortisoara prefera climatul umed, de joasa altitudine. Cultita pe tatii, scortisoara arata mai mult ca o tufa, nu mai inalta de 3 m, fiindca tulpinile sunt taiate continuu pentru a produce noi ramificatii pentru scoarta. Partea exterioara a scoartei, miezul ei si partea interioara sunt decojite; scoarta este apoi lasata sa se usuce, ceea ce face ca bucatile respective sa se curbeze ca o foita de tigara rasucita (pe verticala fasiilor). Cate astfel de scoarte sunt rulate una in alta pentru a obtine un produs compact, care este taiat apoi in lungimi uniforme si sortat conform grosimii, aromei si culorii.

Scortisoara din Ceylon si China sunt putin diferite din punct de vedere chimic. Ambele tipuri de scoarta contin pana la 2% ulei esential, compus in principal din aldehida cinamica (3-fenil-acroleina). Insa scortisoara de Ceylon mai contine si o cantitate mica (1%) de eugenol, gasit doar in urme fine in scortisoara chinezeasca.

Alte fenilpropanoide (safrol, esteri ai acidului cinamic), mono- si sesquiterpene, cu toate ca se gasesc numai in urme, au o influenta importanta pentru gustul de scortisoara. Un alt component gasit in urme si relent pentru calitate este 2-heptanona (metil-n-amil-cetona)


Cuprins:

Acţiuni procarcinogene

Acţiuni anticarcinogene



Acţiuni procarcinogene

sus sus
Aldehidele din Cynamomum zeylandicum, prezente īn guma de mestecat cu aromă de scorţişoară, pot determina alterări ale mucoasei bucale mergānd de la inflamaţie, la proliferarea epiteliului mucoasei. S-a raportat cazul unei femei de 24 de ani cu un carcinom al celulelor scvamoase ale limbii datorat expunerii persistente şi prelungite la guma de mestecat cu această aromă. Aspectele social, clinic şi histopatologic, relevă posibilitatea ca guma de mestecat să fie factorul cauzal al apariţiei acestui carcinom. Īn consecinţă, se recomandă evitarea folosirii acestui tip de gumă de mestecat ă2ă.
Eugenolul, prezent atāt īn cuişoare cāt şi īn scorţişoară, are, cum s-a văzut, similarităţi structurale cu carcinogenul safrol şi de aici suspiciunea de a avea capacitate carcinogenică.

Īn celulele V79 de şobolan, eugenolul induce aberaţii cromozomiale şi citotoxicitate hepatică. Biotransformarea lui īn ficat amplifică aceste aberaţii, printre care cele mai frecvente sunt modificările cromatidelor. S-a confirmat genotoxicitatea şi tumori-genicitatea eugenolului din scorţişoară, atāt īn celule transformate, cāt şi netransformate. De asemenea, la şoarecii Swiss hrăniţi cu extracte de scorţişoară este indusă apariţia papiloamelor scvamoase şi a carcinoamelor slab diferenţiate

Acţiuni anticarcinogene

sus sus
Ca şi īn cazul cuişoarelor şi scorţişoara are efecte anticarcinogene. Astfel, polimerii polifenolici hidrosolubili din scorţişoară acţionează, prin inhibarea farnezil transferazei, asupra carcinomului hepatocelular indus de H-ras12V. S-a stabilit un model murin al acestei tumori folosindu-se transgena H-ras mutantă. La şoarecii trataţi cu aldehida extrasă din scorţişoară s-au resorbit tumorile, numărul şi dimensiunile lor reducāndu-se semnificativ. Īn plus, a crescut numărul splenocitelor şi infiltrarea limfocitelor īn ficat. Se sugerează faptul că stoparea apariţiei tumorilor hepatice ar putea fi mediată de efectul imunostimulator pe termen lung asupra limfocitelor T ă5ă. Mai mult chiar, cortexul scorţişoarei chinezeşti (Cinamomun cassia) inhibă semnificativ activitatea gelatinolitică a MMP-9 şi invazia celulelor umane SC-Hep1 de carcinom hepatic. Deci poate fi folosit ca un potenţial agent antitumoral.

Liniile mieloide Jurkat şi U937 au fost expuse la concentraţii crescătoare de extract din scorţişoară; s-a observat creşterea procentajului de celule aflate īn faza G2ăM pe măsura creşterii concentraţiei. Extractul reduce proliferarea celulelor īn tandem cu blocarea ciclului celular īn faza.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor